Rida på Ekeby ridskola
På Ekeby Ridskola har vi rid- och hästutbildning för barn från 5 år och uppåt. Nedan hittar du information som kan vara bra att veta för att ha en så rolig tid i stallet som möjligt.
Hitta på anläggningen
Stallet är den röda byggnaden på höger sida om grusvägen. Det finns två ingångar; en svart dörr på kortsidan av stallet som går in till stallkontoret och sadelkammaren, samt ingången till stallet som är runt hörnet på samma byggnad.
Så här går det till i stallet
Till vänster när du kommer in stallet sätter vi upp hästlistan där du kan bocka för ditt namn och se vilken häst du blivit tilldelad till din lektion. Ta reda på om hästen är i stallet eller redan är ute i ridhuset. Om den är ute kan man gå och titta på ridningen eller fixa med något annat, kanske mocka åt hästen du ska rida! Om hästen är inne är det dags att börja göra i ordning den.
Inför din ridlektion
Till höger innanför stalldörren kan du följa stallgången och komma in till sadelkammaren, där hittar du hästens utrustning. I sadelkammaren finns en lista där du kan se vilken utrustning hästen ska ha och om det är något speciell utrustning hästen ska ha. Varje häst har en namnskylt och en siffra på sin box/spilta. Siffran vid namnet talar om vilket nummer det är på hästens sadel och träns. Vi hästens spilta eller boxen finns information om hästen exempelvis ska göras iordning i stallgången eller spolspiltan.
Detta ska man göra före ridningen:
- Vänd hästarna som står i spilta och sätt alltid fast hästarna som står i box.
- Läs vid hästens spilta/box om den exempelvis ska ställas ut i stallgången eller om personal ska hjälpa till att göra i ordning hästen.
- Borsta och rykta gärna hästen (med ryktborste och ryktskrapa) Ta gärna god tid på dig och umgås med hästen innan ridpasset.
- Kratsa hovarna. Detta är mycket viktigt, speciellt om du rider första lektionen.
- Kolla om hästen ska ha benskydd eller något annat speciellt (det kan vara tex. martingal eller gummisnodd)
- Sadla
- Tränsa
- Hästarna leds med tyglarna över halsen
- När man ska gå ut måste alla i gruppen vara färdiga innan ni börjar gå. Hästarna går en specifik ordning, ridläraren eller stallvärden talar om ordningen hästarna ska gå
Detta ska man göra efter ridningen:
- Ta av tränset och sätt fast hästen i grimman. Ta sedan av sadel och ev. benskydd.
- Borsta hästen och kolla hovarna om ni ridit ute.
- Om hästen blivit lite svettig ska man svampa av den där sadelgjorden suttit. Lämna aldrig hästen med märken efter sadel och träns. Ta inte för mycket vatten om hästen ska gå någon mer lektion samma dag!
- Putsa gärna av utrustningen. Detta är otroligt viktigt för att grejerna ska hålla och inte skava på hästarna. Slarvar vi med detta kan tex. stigläder eller tyglar gå av vilket är jättefarligt.
- Vinterhalvåret har nästan alla hästar täcken på sig i stallet. Den som är sista ryttaren för dagen ska lägga på hästen utetäcket efter ridpasset. Du kan utläsa om hästen ska gå fler pass eller ej genom att läsa på hästlistan i stallet, eller fråga stallvärden.
Om din häst går lektionen före dig tar du över hästen i ridhuset eller ute på ridbanan vid lektionens slut. Efter din lektion överlämnar du antingen din häst till nästa ryttare eller tar med den tillbaka till stallet och sköter om den efter ridning. Det går alltid bra att fråga stallvärdar eller övriga i gruppen om det är något du undrar över.
Tacka hästen för ridturen och välkommen åter!
Stallregler
- Spring och skrik inte
- Inget onödigt spring in till hästarna
- Ge inte godis till hästarna i stallet
- Bind alltid upp häst som står i box
- Max 2 personer inne hos hästen samtidigt
- Ridskolehäst får inte tas ut i stallgången utan tillåtelse
- Sitt inte på golvet
Ridhusregler
Under ridpasset vill vi att alla mobiler är helt avstängda eller på ljudlös, dels för att inte skrämma hästarna samt för att inte störa i lektionen. Detta gäller även dig som vistas på läktaren under passet. Viktigt är att man rör sig försiktigt och pratar dämpat för att inte störa undervisningen eller skrämma hästarna från läktaren.
Mobilpolicy
Vår mobilpolicy Pdf, 89.2 kB. kan du läsa om här.
Publicerad: 2022-11-29
Senast uppdaterad: 2023-10-25
Författare: Caroline Lindeberg