Hoppa till sidans innehåll

Att vara funktionär


ERF's tävlingar är mycket omtyckta och populära, något vi är väldigt stolta över! Detta är mycket tack vare våra funktionärer. 

Att vara funktionär hos Eskilstunaortens RF innebär att man hjälper till att anordna en ryttartävling. Arbetet är ideellt men självklart förser vi våra funktionärer med gratis mat och fika när de jobbar. Startar man själv får man anmälningsavgiften tillbaka beroende på hur mycket man jobbar som funktionär, det får man även om någon jobbar åt en. Dessutom kan det förekomma utlottningar av olika priser, då får man information om det innan tävlingen, Det är jättekul att vara funktionär, och det finns massor av olika arbetsuppgifter på en tävling - man kan alltid bidra med något! Att vara funktionär är ett utmärkt sätt att stödja föreningen ERF.

 Vad krävs för att vara funktionär?

Det krävs inga förkunskaper som helst för att vara funktionär! Den som är funktionärsansvarig förklarar precis hur du ska göra, och det finns olika typer av sysslor som kräver olika mycket (vissa ingen) förkunskap om hästhantering och hästtävlingar.

Måste jag jobba en hel dag om jag är funktionär?

Absolut inte. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, även om det bara är ett par timmar. Det finns vissa arbetsuppgifter där det krävs att man stannar en hel klass, men även många där det är bra om man kan hoppa in när som helst.

Vad förväntas av mig som funktionär?

Vi förväntar oss att våra funktionärer, som representerar ERF, följer instruktioner och visar en trevlig attityd i alla lägen mot alla på tävlingsplatsen. Om det är något du inte vet, fråga en funktionärsansvarig! Och om du får en fråga du inte säkert kan svara på, hänvisa till någon du tror kan svara. I stort sett alla man möter på en tävlingsplats är trevliga och tålmodiga, men dyker det upp någon som av någon anledning inte är det ska funktionärer från ERF fortfarande vara trevliga och försöka hjälpa till att reda ut eventuella problem.

 

Olika funktionärsuppgifter på tävling

 

- Inför tävlingen

 

Cafeterian (Gäller tävlingarna vi håller på egen anläggning) (Dressyr & Hoppning) 

Det ska göras inköp av varor inför tävlingen. Det ska även ställas i ordning uppe i cafeterian samt förberedas i köket så man kan öppna direkt på tävlingsdagen.

 

Banbyggnad  

- Hoppning Dagen innan en hopptävling kommer banbyggaren med sin banskiss och bygger banan till första klassen tillsammans med ett gäng funktionärer. Det du som funktionär gör är att  

bära ut de bommar, hinderstöd och infångare som banbyggaren vill använda. Banbyggaren talar om var de olika hindren ska vara och så ser funktionärerna till att ta fram och bygga upp hindren. Hindermaterial till framhoppningen ska också bäras ut; hinderstöd och bommar till ett räcke, en oxer och ett lågt hinder. Om möjlighet finns brukar vi bjuda alla som hjälper till med detta på mat när vi är klara.

- Dressyr Inför en dressyrtävling gäller att ställa ut det vita staketet med bokstäver, göra i ordning en plats för domaren och även täcka över de bokstäver som sitter på sargen.

 

Avspärrningar & skyltar (Dressyr & Hopnning)

För att undvika olyckor och minska olycksriskerna är det viktigt att hålla hästar och publik  åtskilda, genom avspärrningarna visar vi tydligt vart dom får röra sig. Dessa avspärrningar måste innan tävlingen bäras fram och ställas på rätt plats. För att ekipage och publik lätt ska kunna orientera sig på tävlingsplatsen sätts det upp skyltar på området samt ute vid de olika avfarterna så folk ser vart dom ska åka.

 

- Under tävling

 

Parkeringsvakter (Dressyr & Hoppning)

Parkeringsvakterna är de första funktionärerna som de tävlande deltagarna träffar på när de kommer till oss med sina transporter. De finns på plats ca 1 timme före första start.  

Som parkeringsvakt hälsar du deltagarna välkomna, delar ut eventuella informationsblad och hänvisar som till lämplig parkeringsplats beroende på om dom kommer med transport eller lastbil. 

 

Sekretariatet (Dressyr & Hoppning)

I sekretariatet visar ryttarna upp vaccinationsintyg så hästen är rätt vaccinerad, samt meddelar eventuella ändringar mm. I sekretariatet är det ofta full fart och det gäller att ha koll på vilka regler som gäller för ändringar osv under tävling. Det händer att ryttare vill ändra häst, starttid eller stryka sig från en klass, och det kan bli många ändringar innan klassen startar. Vissa priser delas också ut i sekretariatet, samt att där sköts all ekonomi kring tävlingen.

Som funktionär i sekretariatet har du också till uppgift att sätta upp start- och resultatlistor på våra anslagstavlor som finns på flera ställen. Sena strykningar och efteranmälningar ska så snabbt som möjligt registreras så ändringen syns i domartornsdatorn i god tid, glöm inte meddela framhoppningen samt insläpp så att rätt ryttare är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Eftersom det stundtals händer mycket i sekretariatet och det kan vara många ryttare på kö är det bra om du som funktionär är stresstålig och datorvan. Det är också viktigt att du är trevlig och ger ryttarna ett trevligt bemötande även om de krånglar med många ändringar. Sekretariatet ska tillsammans med tävlingsledaren räkna ihop kassan efter en tävlingsdag och se till att pengar samt kvitton och en redovisning över inkomster och utgifter lämnas till kassören.

Dressyr På en dressyrtävling kontrollräknar man även ryttarnas protokoll och lägger upp definitiva resultat online i sekretariatet.

 

Prisutdelare (Dressyr & Hoppning)

På dom flesta av våra tävlingar har vi prisutdelning efter klasserna. Det behövs då någon som går ner på banan, lägger på eventuellt segertäcke samt delar ut rosetter och plaketter. Prisutdelaren får gärna vara lite prydligt klädd när det är större tävlingar då det ser proffsigt ut. Man ska inte vara rädd för hästar i denna roll då man måste kunna och våga lägga på täcken samt hänga rosetten på tränset.

 

Funktionär vid framhoppningen (Hoppning)

Uppvärmningen där man får hoppa hinder kallas framhoppning. På Vilsta ridskola är framhoppningen i gamla ridhuset eller på utebanan. På Sundbyholms ridsportarena är den i direkt anslutning till tävlingsbanan. Den som ansvarar för insläpp till framhoppningen håller reda på vilka ekipage som får vara på framhoppningen och att det inte är för många inne samtidigt. Hur många som får vara inne på framhoppningen får du information om innan du startar ditt arbetspass. För att veta vilka ekipage som ska starta i klassen och därmed ska in på framhoppingen behövs en startlista, den hämtas i sekretariatet. Tävlingsreglementet säger att framhoppningen ska vara bemannad 30 minuter innan klassen startar, därför är det extra viktigt att funktionärerna är på plats då. Det kan hända att ryttare inte dyker upp på framhoppningen och det kan bero på en sen strykning som inte finns med på startlistan. När du kommer till framhoppningen kan det hända att det redan är ekipage inne på banan, ta reda på om de tillhör de som ska starta bland de första. Om de inte tillhör de ryttarna så är det ok att de är kvar fram tills att de som har rätt att hoppa fram vill komma in på banan, då måste de gå ut och lämna plats för dem. Jobbar man nere på framhoppningen behöver man kunna stå på sig då det är vanligt att en ryttare/medhjälpare kommer och vill förhandla om att gå in tidigare. Det ska vara lika för alla och man måste känna sig trygg med att kunna förklara det och stå på sig.

 

Inne på framhoppningen (Hoppning)

För den som står som funktionär inne på framhoppningen innebär det till största delen att kratta framför och bakom hindren så att det inte blir stora gropar. De flesta ryttare har medhjälpare med sig som  

hjälper till med hindren men det kan vara så att ryttarna vill ha hjälp av funktionärerna. Mellan klasserna så kan det hända att man behöver flytta på hindren några meter för att inte alla ska hoppa av och landa på samma ställe hela dagen. Framhoppningen består av ett litet lågt hinder, samt ett räcke och en oxer på tävlingshöjd. Hindren ska alltid hoppas från rätt håll, dvs så att ryttaren har den vita flaggan till vänster och den röda till höger. Skulle det vara så att du ser en ryttare som beter sig illa eller rider på ett sådant sätt att det innebär en fara både för dem själva och för andra så kontaktar du överdomaren och ber att den kommer till framhoppningen, det är överdomarens jobb att tillrättavisa ryttaren. Detsamma gäller om ryttaren använder spöet väldigt hårt på sin häst, då ska du också be överdomaren komma. Se till att du som funktionär på framhoppningen har överdomarens telefonnummer. Se även till att funktionärsansvarig förklarar vilka regler som gäller för hinder, man får nämligen inte hoppa fram hur högt som helst.

 

Uppdaterad: 30 JUN 2016 11:51

 649de713-79d2-4e9d-a41c-24c138903600

fb388971-eb09-47ac-9ae2-e5ea06aadad3

96cd48fe-e9b6-497d-8acc-cc444d03ef03

f83a8292-b94c-494d-96ab-22dfad5249de

1edf8c7f-3099-4b62-a00a-b5ae2d9da18a

f3022ccd-9f10-4e6a-a5d3-f90130b0cc1c

Postadress:
Eskilstunaortens RF - Ridsport
Vilsta Ridskola
63229 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016144001
E-post: ekebyridskola@eorf.s...