Crowdfunding

Artikel - Hippson
Artikel - Ridenews

Innovativ crowdfunding blev lösningen på ridskolans hökris

Sommarens torka med påföljande foderbrist slog hårt mot Eskilstunaortens Ryttarförening. För att klara de ökade foderkostnaderna startade ERF en crowdfunding via Rekarne Sparbank. Spridningen av kampanjen i sociala medier tillsammans med det stora engagemanget från medlemmarna och stöttande företag har lett till att hela 156 000 kronor samlats in.

”Det finns en oerhörd kraft i ridsporten. Varje enskild individ brinner för sin sport och de stöttar föreningen till fullo. Hästkulturen är fantastisk på det sättet! En del av vår styrka ligger i att vi är en förening med många medlemmar och har en anda att vara rädd om. Vi är så stolta över våra medlemmar och vi vill verkligen hylla dem”, säger personalen på ERF.

Foderkris ledde till ökade kostnader
Det extremt torra vädret under våren och försommaren 2018 gjorde att gräset växte för långsamt, vilket resulterade i foderbrist och höjda priser. Fodret kostade långt mer än vad som var budgeterat och ERF stod därmed inför en kris.

Crowdfunding via plattformen Varmt om hjärtat
För att samla in pengar till foder startade ERF en crowdfunding via Sparbanken Rekarnes egen plattform Varmt om hjärtat. Sparbanken stöttade insamlingen med att dubbla varje insamlad krona upp till 75 000. Föreningen samlade in 81 315 kr och banken dubblade med 75 000. Slutsumma blev hela 156 315 kr – ett fantastiskt resultat. Genom denna crowdfunding samlade ERF in de sista pengarna som saknades för att klara sig ur hökrisen.

”Det här resultatet hade jag inte vågat drömma om. Det såg bistert ut efter förra sommarens torka med skenande foderpriser. Medlemmarnas engagemang har gjort att vi lyckats komma i mål med råge vilket är helt fantastiskt och otroligt värdefullt. Jag känner mig stolt och tacksam att vi i föreningen har fått förmånen att samarbeta med banken i Varmt om hjärtatsäger Pia Lusth, Verksamhetsledare & ridskolechef.

”Vi har jobbat strategiskt via våra digitala kanaler med flertalet kampanjer. För ökad spridning har vi jobbat mycket med rörlig bild. Vi har lyft bidragsgivarna i våra kanaler under resans gång – stora som små. Alla bidrag har varit värdefulla. Det här projektet visar hur traditionell hästsport möter framtidens innovationskraft. Vi följer utvecklingen och trendspanar inom olika områden och vågar sedan testa att applicera vissa delar på verksamheten. Detta tror vi utmärker ERF som förening”, säger Anna Berg, kommunikatör och projektledare för insamlingen.

Lena Sandell – Föreningsmedlem Eskilstunaortens Ryttarförening
”Jag som enskild medlem i ERF är så otroligt stolt över att ha fått vara en del av det här projektet. Det bevisar ju att vi är starka tillsammans. Med små medel och insatser per person har vi nått ett gemensamt mål för att våra älskade hästar ska må bra.”

Stefan Öhman på Sparbanken Rekarne om Eskilstunaortens Ryttarförening: ”Det är kul och utvecklande att arbeta med en så engagerad och kunnig partner som Eskilstunaortens ryttarförening. Det arbete de lagt ned har verkligen varit framgångsrikt”.

Länk till avslutad insamling med film och text:

Eskilstunaortens Ryttarförening
Eskilstunaortens Ryttarförening består av två ridskolor, Ekeby ridskola och Vilsta ridskola med totalt 900 medlemmar. Vi har idag cirka 40 ponnyer och hästar på anläggningarna.

Varmt om hjärtat
Sparbanken Rekarne har tagit initiativet till en portal för så kallad crowdfunding, så kallad gräsrotsfinansiering. Varmt om Hjärtat tillhandahålls av Rekarne Funding, vilket är ett helägt dotterbolag till Sparbanken Rekarne. Syftet är att vara loket som bidrar till att många olika lokala projekt kan förverkligas. Förhoppningen är att fler vill och kan bidra till utvecklingen av Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Antingen i form av projektägare eller som finansiär.

6 tips till andra föreningar för att lyckas med en Crowdfunding.
-       Ha en projektledare med avsatt tid för ändamålet
-       Skapa en projektplan med flera kampanjer
-       Använd sociala medier
-       Dela upp den totala summan i delmål